Новина: Нови сортове ягоди
(Категория: Семена Градина Вискяр)
Публикувано от Вискяр
петък 15 февруари 2013 - 10:04:56

Тази година реших да опитам да увелича разнообразието в градината ми с нови сортове ягоди от семена. Сортовете са главно ремонтантни - цъфтящи и връзващи през целия активен сезон. Интереса на пазара към дребните горски и алпийски видове за целосезонна консумация ме накараха да обърна внимание на тези ягоди, в жълта и червена окраска. Същевременно попаднах на семена от нови едри хибриди, на които не устоях.
А какво ще поникне, и какво ще се прихване и хареса климата в моята градина, тепърва ще наблюдаваме.
Започвам с една ягода, която отдавна издирвах - мускатна горска ягода. Другите два вида ги имам в градината от доста време.
В България растат три вида горски ягоди: горска, на която плода се отделя от венчелиста; полска - плюскавица, Fragaria viridis, на която плода при бране не се отделя от венчелиста; мускатна - Fragaria moshata (F. elatior): доста рядка, изключително ароматна и вкусна. До следата на 19-ти век са активно отглеждани. Но след появата на едроплодните ягоди биват забравени. А напразно!

Мускатна горска ягода Розеа.
Сорта се характеризира с височина до 25 см, дребни конични плодове с тегло 1,5 до 2,5 грама, розово-червени на цвят с бяла сърцевина, сладки и силно ароматни. Цветоносите са високи, стърчат над листата, не полягащи - по тази причина плодовете не докосват земята и почти не страдат от сиво гниене, главния виновник за унищожаване на ягодовата реколта. Ягодата е доста студоустойчива, но дълги силно отрицателни температури без снежна покривка водят оз измръзване на растенията. По-добре се развива и ражда повече при леко засенчване.
Особеност на сорта - двудомен. Трябва да има повече от едно растение, за да могат да се опрашват цветовете и да раждат плодове..Алпийска ремонтантна ягода Златен десерт - Fragaria vesca var. alpina.
Сорта се характеризира с целосезонен цъфтеж и обилна продължителна реколта на вкусни, златисто-жълти ароматни плодове с високо съдържание на витамини и микроелемнти. Плодовете са сферични, до леко конусовидни. Няма особени изисквания при отглеждането. Ражда от юни до октомвриАлпийска ремонтантна ягода Жълто чудо.
Главна особеност на сорта е липсата на ластуни - лехата остава чиста от мрежата ластуни и вкореняващи се млади растения. Зимоустойчив сорт, високо урожаен. Според описанието превъзхожда червените видове горски ягоди. Плодовете са силно издължени, едри 4 до 6 грама, ароматни, вкусни, сладки. Заради светло-жълтия си цвят не се нападат от птиците.Ягода ремонтантна Рюген.
Сорта се характеризира с липсата на ластуни. Може да се отглежда на балкон или прозорец, освен на леха в градината. На възрастно добре гледано растение за един сезон могат да се оберат около хиляда плодчета. Плодовете са значително по-едри от тези на обикновените горски ягодиЯгода висяща - ампелна, Темптейшън.
Сорта се характеризира с едри червени плодове. При отглеждане в саксия или балконско сандъче плодовете увисват надолу отстрани на съда и освен хранителна стойност имат и високо декоративни свойства. Може да се отглежда и на леха в градината. Тогава е желателна подложка от слама или нещо друго, за да не опират плодовете на земята. Изисква обилно слънце, влага и добра храна. При отглеждане в саксия или сандъче да не се преовлажнява субстрата. За тази цел подложките се махат 15 минути след поливането, за да се изцеди излишната влага. В противен случай загниването на корените е много вероятно.Ягода ремонтантна Барон Салемахер.
Стар сорт. Плодовете приличат на Белруби - двойно конично издължени но са по-тъмни. Растението не образува ластуни. Ягодите са със среден размер, появяват се непрекъснато през целия сезон, ароматни и вкусни.


Ягода ранна ремонтантна Лизонка.
Съвременен хибриден едроплоден сорт. Плодовете достигат 30-40 грама, тъмно червени, плътни, с великолепен нежен сладък вкус, узряват две седмици преди обичайните сортове. Изключително дълъг период на плодоносене. Цветовете са ярки и розови. От едно развито растение може да се набере до 2,5 кг за сезон. Хибридът има висока устойчивост на сиво гниене и дава добра реколта и при дъждовен сезон.Ягода висяща ремонтантна Домашен деликатес.
Подобрен сорт хибрид с повишена урожайност, раждащ през целия сезон. Плодовете са с наситен тъмно червен цвят, превъзходен вкус и достигат големина да пет сантиметра. Растението е компактно и стегнато, образува много малко ластуни. Дългите цвентоноси, освен че облегчават брането, имат и висока естетическа декоративност при отглеждане в саксия или сандъче на балкона.Ягода ремонтантна Руски размер.
Сорта носи силно патриотично название, но като стигнем до брането, ще разберем що е това руски размер. Това е нов хибрид градинска ягода. Плодовете достигат 50 грама, много вкусни, сочни и плътни. Сорта е ранен, първите плодове узряват две седмици преди обичайните ягоди. Едрите плодове се появяват през целия сезон. Разбира се, за да достигнат потенциалната си големина, са нужни добри условия на отглеждане - подходяща влага, храна и слънце.Такива са снимките от Мрежата и описанията на нови сортове ягоди, които очаквам да пораснат тази година в моята градина. Подготвил съм и едно чувалче зеолит, за контролна проба.


Новина от Градина Вискяр
( http://xn--80aahfu4ar.xn--b1amgyd9f.com/news.php?extend.4 )


Време за изпълнение:0.0246 сек.,0.0133 от тях за заявки.